Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
21
okt

Samværd. Samvær med ‘d.

Hvordan ville vi være sammen i en kultur, hvor vi lod os inspirere af den natur, som vi kommer fra og er en del af? Hvordan ville vi trives? Og hvordan kunne vi tale om en sådan kultur?

Jeg bruger sindets økologi (an ecology of mind) til at fremskrive nogle bud. Og som du formentligt allerede har regnet ud, så taler jeg om ‘samværd’. Om samvær med ‘d. Værdi og værdighed.

Nu er det ganske vist ikke sådan, at alt i naturen har værdi og værdighed. Ikke alt i naturen er forbilledligt. Men naturen er transparent. Og den arbejder konstant på at balancere.

Kort fortalt bygger sindets økologi på en systemteoretisk tilgang med rødder tilbage til biologen og antropologen Gregory Batesons forskning. Bateson var en af grundlæggerne af kybernetikken og systemteorien, og anså vores største problemer for at være et resultat af forskellen mellem, hvordan naturen fungerer, og hvordan mennesker tænker. 

Et spørgsmål er så: “Hvad vil det sige at tænke som naturen fungerer?” Er alfa-hanner, der udnytter deres fysiske overlegenhed til at sætte deres vilje igennem, en kilde til inspiration, når vi tænker, som naturen fungerer? Er det ikke den stærkeste, der overlever i naturen? Og handler ’at tænke som naturen fungerer’ så ikke om at konkurrere om at være stærkest, så vi kan blive ENEstående?

Næppe. Naturens evne til at samarbejde på tværs af forskellighed er en af årsagerne til, at den har været bæredygtig igennem millioner af år. Det er i åbenhed overfor forskellighed, at vi har mulighed for at tænke nyt og blive bedre til at balancere i livet. Det er i åbenhed overfor forskellighed, og at vi får mulighed for at skabe stærke, solide fællesskaber. Bruger vi sindets økologi som et spejl til eftertanke, er ”den stærkeste overlever” snarere et eksempel på en forståelse, der skaber ubalance (Darwin talte hertil også om ‘den bedst tilpassede’).

Dette er én blandt mange tilgange her på ”Samværd”. Siden er tænkt som en appetitvækker for min kommende bog, der er en udfordring af det normale som en rettesnor for, hvornår vi er ”rigtige” og ”forkerte”, og en opfordring til at styrke vores fællesskaber med mod til at være sårbar og autentisk. 

Kigger vi ind i fremtiden med sindets økologi for øje, har vi grund til at frygte, at et samfund med hang til enshed og perfektion kan eskalere til tidligere tiders knivskarpe skel mellem ”dem” og ”os”. Vælger vi derimod at lade os inspirere af sindets økologi, vil styrken i den forbundethed, vi har med os fra naturens hånd, ligge ligefor.

Kig også forbi ”Samværd” på Facebook og “samvaerd.dk” på Instagram, hvor du kan finde yderligere inspiration til at bruge naturen som et spejl til eftertanke. På min facebookside ”Naturlighed i forskellighed” finder du endvidere et hav af eksempler på, hvordan vi formentlig alle afviger fra det såkaldte normale og hvilke personlige og sociale konsekvenser, der kan være forbundet hermed.

Skriv en kommentar

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...