Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
21
okt

Darwin: Empati er essentiel for overlevelse

Charles Darwins “survival of the fittest” bliver igen og igen oversat til “den stærkeste overlever”. Men oversættelsen er ikke korrekt. Den korrekte oversættelse er “overlevelse af de bedst tilpassede”.

Darwin konstaterede også, at empati er en afgørende ressource, når det kommer til trivsel og overlevelse. Han sagde:

De fællesskaber, som inkluderede flest sympatiske medlemmer, trivedes bedst og fik flest unger“.

Som PhD Paul Ekmann anfører i sin artikel “Darwin’s Compassionate View of Human Nature” så er “sympatisk” at forstå som empatisk i dag.

Når den handicappede unge afvises af moderen

Men … er det ikke et udtryk for, at den stærkeste overlever, når en mor for eksempel afviser en handicappet unge?

Når vi tolker afvisningen af ungen ind i forståelsen, at det er grupper med flest sympatiske medlemmer, der trives bedst, så kan moderens afvisning også forstås som udtryk for omsorg. For moderens instinkt siger hende måske, at det er til ungens eget bedste at overlade den til en hurtig død.

Havde moderen haft mulighed for at give ungen et godt liv med sit handicap, ville hun muligvis reagere anderledes. At dyr har empati, har vi vist alle set i videoer på sociale medier.

Min pointe er, at vi må forstå situationen i sin kontekst. At konkludere, at naturen generelt handler om “overlevelse af den stærkeste” og at “den stærkeste overlever” derfor også er et ideal, når vi bruger naturen som et spejl til eftertanke, er helt siden af.

Alfa-han-kultur er diktatur

“Den stærkeste overlever” er alfa-han-kultur. Diktatur, hvor magt frem for trivsel er i centrum. Det er ikke alfa-hannen, der sørger for overlevelse. Det er de stærke fællesskaber.

Ikke alt i naturen forbilledeligt. Det er naturens bæredygtige systemer derimod.

Men alt dette kan du høre mere om i nedenstående video, hvor jeg kaster et kritisk blik på udlægningen af “survival of the fittest” som “den stærkeste overlever”. Jeg refererer til biolog og geolog Charles Darwin, men også til superliberalisten – og sociolog og filosof – Herbert Spencer samt biolog og antropolog Gregory Bateson.

(danske undertekster)

6 Responses

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...