Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
03
nov

Konfirmand: “Jeg vil ikke være voksen.”

Vi kan bruge sindets økologi som et spejl til eftertanke på alle livets områder. Da jeg for nylig var med til at fejre konfirmanden Elvira, var det forståelsen ”at træde ind i de voksnes rækker”, som det var naturligt at udfordre. Og det viste sig at falde i god jord. Elviras modstand på at blive voksen var stor. ”De voksnes rækker” kan virke afskrækkende, når vi skaber kunstige skel mellem alder og bestemte måder at være på. 

Voksenlivet er en reklamesøjle for et stift og kedeligt liv

For hvordan kan det for eksempel være, at vi som voksne risikerer at blive anset som umodne og barnlige, når vi spontant bevæger os rytmisk til musik i supermarkedet, teenagere risikerer at blive kigget skævt til, mens børn derimod kan forvente at blive mødt med hjertelige smil og grin?

Holder vi ind på en rasteplads for at genoplade energien til den videre tur, booster vi måske af samme årsager snarere energien med en kop kaffe end med legende bevægelser og dansetrin. Danser vi glade rundt, risikerer vi formentligt at blive spurgt, om vi burde køre i ”den tilstand”. Voksenlivet er alt for ofte en stående reklamesøjle for et stift og kedeligt liv. Er det så underligt, at Elvira har modstand på at blive voksen?

Pas godt på legebarnet og den impulsive teenager

Med sindets økologi som linse springer det snæversyn – den dualisme -, der går igen i vestlig tænkning, mig i øjnene som en af årsagerne til de skarpe skel imellem barndom, teenagerliv og voksenliv. Der er forhold, der gør sig naturligt gældende, når vi er henholdsvist børn, teenagere og voksne. Men vi har også brug for legebarnet og den impulsive teenager i voksenlivet. Til at have det sjovt og til at springe ud på dybt vand med. Og for eksempel i kreativt og innovativt arbejde. Kigger vi ind i fremtiden, vil der i stadigt højere grad blive brug for kreative og innovative medarbejdere, der har bevaret det eksperimenterende legebarn og den impulsive teenager, der endnu tror, at alt kan lade sig gøre.

Når vi bruger naturen som spejl til eftertanke hænger alt og alle sammen på den ene eller anden led – også når vi ikke ser det. Hertil skal alt forstås i sin sammenhæng. Med sindets økologi for øje ville det derfor give mening, hvis vi ikke alene byder konfirmanderne velkomne i ”de voksnes rækker”. Det ville også give mening at opfordre dem til at passe på barnet og teenageren.

Hertil skulle vi måske også minde vores konfirmander om, at voksenlivet også står for en række kvaliteter, som de allerede besidder. For eksempel gik Elvira med smil på læben selv gik i gang med oprydningen, da jeg sad tilbage sammen med familien som den sidste gæst. Børn og teenagere er også fornuftige. De tager ansvar. Til tider tager de mere ansvar end de af os, der officielt er trådt ind i de voksnes rækker.

De skarpe skel imellem voksen- og teenagerlivet har brug for at blive blødt op

Skellene mellem barndom, teenagerliv og voksenlivet er ofte kunstige, og har brug for at blive blødt op. Sammen med alderdommen ser jeg barndom, teenageliv og voksenlivet som et firkløver af styrker og svagheder, der er flettet ind i hinanden. Selvom vi peaker kognitivt i “de voksnes rækker”, så betyder det ikke nødvendigvis, at det også er her, at vi er mest viise. Måske er det i barndommen, at vi bedst kan trække på den visdom, som vi fik med os fra naturen? Og måske er det i alderdommen og med døden foran os, at vi formår igen at finde tilbage til denne visdom? Hør her, hvordan professor Per Fugelli på smukkeste vis fortæller, at døden fik “masker og pynt” til at falde af, og at han oplevede at komme nærmere “skaberværket“.

“De voksnes rækker” – en fremragende film

Billedet er fra den danske kortfilm ”De voksnes rækker”, der er instrueret af Maj-Britt La Cour (2017). Filmen viser på fremragende vis, hvordan normer i ”de voksnes rækker” kan gøre det svært at være et ungt autentisk menneske. Den kaster lys på måder at være sammen på, som står i kontrast til, og viser behovet for samVÆRD. Filmen er hertil spækket med skuespillere, der træder ind i deres roller og ud over skærmen med en ægthed, der står i kontrast til den gøren-som-om-kultur, der præger vores samfund. Filmen kan ses her. Min bedste anbefaling!

4 Responses

 1. I think what you typed was actually very reasonable.
  However, consider this, suppose you added
  a little content? I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog,
  but suppose you added a post title that makes people desire more?
  I mean Kære konfirmand; pas godt på legebarnet og den impulsive teenager – Samværd is kinda
  vanilla. You should glance at Yahoo’s front page and watch
  how they create article headlines to get viewers to click. You might try adding a video or a related
  picture or two to get readers interested about what you’ve written. In my opinion, it would bring your posts
  a little bit more interesting.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...