Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
20
jan

Stigmatisering: Skoleskydere er elskede børn

Ingen fødes som skoleskydere. Så hvordan ender elskede børn som skoleskydere? Og hvordan undgår vi stigmatisering?

I videoerne nedenfor analyserer jeg skoleskyderier i en systemteoretisk forståelsesramme og refererer jeg til den anmelderroste danske dokumentar “Mit barn blev skoleskyder”. Samtidig får du nogle bud på, hvordan vi sammen kan forebygge skoleskyderier.

Hvordan kan en skoleskyder stadig være elsket?

Inden jeg beskriver videoerne, vil jeg uddybe min overskrift “Skoleskydere er også elsket”. Jeg har valgt denne overskrift, fordi det går igen i “Mit barn blev skoleskyder”, at forældre til skoleskydere stadig elsker deres børn.

Forældrene formår på trods af, at deres børn er mordere at holde fast i det gode, de har haft – og har – med dem. De undgår at reducere deres børn til monstre, således som The Time gjorde det på deres forside (se videoen, hvor temaet er kultur). De undgår stigmatisering.

Vi må også forstå skoleskydere i deres kontekst

Også en systemteoretisk tilgang udfordrer det snæversyn og det had, som ligger ligefor, når vi ikke forstår børnene i deres sammenhænge.

Holder vi fast i, at intet barn fødes som skoleskyder, må vi også være åbne overfor at forstå skoleskydere i deres sammenhænge. Vi må være åbne for, at der er sket noget under deres opvækst, der har optændt dem med et had så ubeskriveligt, at de mister enhver sund fornuft og bliver overladt til følelsernes vold og ønsket om at slå ihjel. Og vi må være åbne overfor, at det ikke nødvendigvis alene er forældrene, der er ansvarlige for, at deres børn ikke har formået at bearbejde deres følelser.

Stigmatisering og følelsen af at være uden værdi

Fælles for skoleskydere lader til at være, at de har været stigmatiserede og at de har haft en følelse af at være uden værdi. I dette lys har vi alle et ansvar for at bidrage til samværd. Samvær med’d. Værdi og værdighed.

I mine videoer søger jeg således også at give forskellige indgangsvinkler:

Den første af mine videoer sætter fokus på, hvordan vi som forældre kan styrke vores børns mentale sundhed med afsæt i Sue Klebolds erfaringer som mor til en skoleskyder.

Den anden video sætter fokus på, hvordan vi kan bidrage til at styrke unges selvværd ved selv at vise mod til at være sårbar og være rollemodel for det hele menneske, således, at den unge lærer at mærke og sætte ord på, hvordan de trives.

Og i den tredje video kommer jeg blandt andet rundt om kraften i stigmatisering, hvor et menneske reduceres til et særligt kendetegn og tillægges en række fordomme.

Dokumentaren “Mit barn blev skoleskyder” har du mulighed for at se på dr.dk indtil 19. september 2022.

(danske undertekster)
(danske undertekster)
(danske undertekster)

2 Responses

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...