Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
19
feb

Fundamentalisme: Hvor dum – eller viis – er du?

Du er viis, når du har et spørgsmål til alt, og du er dum, når du har et svar på alt. Med denne forståelse af visdom og dumhed, er fundamentalisme den ypperste form for dumhed. En sindstilstand frem for en bestemt tro.

Inspirationen kommer fra den tjekkiske forfatter Milan Kundera, der sagde:

Menneskers dumhed kommer af at have et svar på alt. Romanens visdom kommer fra at have et spørgsmål til alt. (…) Forfatteren lærer læseren at forstå verdenen som et spørgsmål. Der er VISDOM og tolerance i den holdning. I en verden bygget på ukrænkelig VISHED er romanen død. Den totalitære verden, hvadenten den er baseret på Marx, Islam eller noget andet, er en verden med svar frem for spørgsmål. Der hører romanen ikke hjemme.

Visdom og dumhed handler her om en måde at VÆRE på i livet. Dumhed har i denne sammenhæng ikke noget at gøre med vores IQ. Vi kan være viise med både en høj og en lav IQ. Dette får du et eksempel på med et klip fra Det lille Hus på Prærien i min video om mobning.

I denne video kan du tage temperaturen på din sindstilstand og få en indikation på, hvor viis du er 😉

(danske undertekster)

4 Responses

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...