Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
06
mar

Dalai Lama: Vi må også uddanne hjertet

Menneskeracen er så klog, at den har udviklet teknologi, der kan udslette alt levende tusindvis af gange. Vi mener tilmed, at vi lever i en moderne tidsalder. Men måske er vi mentalt ikke nået ud over stenalderen, hvor vi slog hinanden i hovedet med køller?

Vi lever i en verden, hvor det er jungleloven, der regerer. Hvor mange af os har tænkt tanken, at vi kunne bruge den visdom, der ligger bag naturens bæredygtighed, som et spejl til eftertanke? Og hvor mange af os mener ikke fortsat, at det er “den stærkeste, der overlever?”

Vi kunne være foregangsmænd i Danmark

Nogle gange har jeg det som om, at verdenen er én stor børnehave, hvor den eneste forskel er, at bøllerne i sandkassen ikke alene har skovle at slå med, men også bomber at smide i hovedet på hinanden.

Samtidig er jeg klar over, at vi også må tilpasse os jungleloven, når det er den, vi lever i. Ellers varer det formentligt ikke længe, inden verdens magtbegærlige alfa-hanner har erobret hele verdenen, og vi alle lever i et diktatur.

Men det forhindrer os ikke i, at vi i dagligdagen rækker ud til hinanden, og at vi denne vej rundt sørger for at skabe kulturer, der skaber en anden type ledere for fremtiden. Med rødder i højskolebevægelsen og dens fokus på SAMtalen, har vi i Danmark om nogen et kulturelt ophav til at være foregangsmænd for samVÆRD. Samvær med ‘d. Værdi og værdighed.

Når alt kommer til alt, så kan vi ikke reducere verdenens problemer til et spørgsmål om bindegale ledere. De problemer vores ledere har med at tale sammen og sameksistere på tværs af forskelligheder, ser vi også iblandt os i hverdagen. Heller ikke her er der et “dem” og “os”.

At forstå det den anden forstår – og tøjle snæversynet

Med naturen som spejl til eftertanke er vores tendenser til snæversyn en af vores helt store udfordringer. For eksempel er der i mediedækningen af krigen i Ukraine ikke ret mange forsøg på at forstå ”det, den anden forstår” som Kierkegaard formulerede det. Rusland er skurken og Vesten er helten!

Men måske er billedet mere nuanceret? Måske ikke. Men når vi reducerer Putin til en gal mand – som vi har det med at reducere mennesker med psykisk sygdom til deres sygdomme – så er det svært at bygge bro. Bestræber vi os derimod på at forstå ”det, den anden forstår”, får vi mulighed for at bygge bro imellem os.

Jungleloven er en vej mod undergangen

Med junglelovens “den stærkeste overlever” har vi ikke alene skabt en virkelighed, der giver mistrivsel, men også en virkelighed, der med masse-ødelæggelsesvåben til vores rådighed kan blive vores undergang.

Modsat fleres overbevisning er jungleloven ikke et vilkår for vores eksistens. Tværtimod. Når jungleloven bliver virkelighed, er det et udtryk for, at vi sammen skaber den virkelighed, vi tror på og efterlever – med de konsekvenser det måtte have.

Skridt mod en bæredygtig fremtid

Lytter vi til den visdom, der ligger bag naturens bæredygtighed og til livskloge mennesker som Dalai Lama, kan vi vende ryggen til afgrunden og skridt for skridt gå – eller løbe -imod en bæredygtig fremtid.

Her får du min frie oversættelse af Dalai Lama’s opfordring til os om at (ud)danne hjertet og hermed styrke den forbundethed, vi har med os fra naturen:

”Mit ønske er, at uddannelse fremover også vil omhandle dannelse af hjertet, undervisning i kærlighed, empati, retfærdighed, tilgivelse, mindfulness, tolerance og fred. Denne dannelse er nødvendig fra børnehave over folkeskolen til universitetet. Jeg taler om social, følelsesmæssig og etisk læring. Vi har brug for et verdensomspændende initiativ for dannelse af hjerte og sind i den moderne tidsalder.”

Citatet er fra bogen ““An Appeal to the World: The Way to Peace in a Time of Division”.

Husk også at kigge forbi min YouTube-kanal “Samværd I Togetherness”, hvor jeg med fokus på ‘sundhed imellem mennesker’ lægger op til at tænke i tråd med naturens bæredygtighed.

2 Responses

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...