Slå rødder i samværd

- med naturen som spejl til eftertanke
05
mar

Du er også sund, når du er syg

Du må meget undskylde …

”Du må altså meget undskylde, men jeg kommer aldrig til at forstå min søster som sund, når jeg ikke ved, hvornår jeg får en kop i hovedet”. Sådan svarede en kvinde, da jeg sagde, at jeg forstår sundhed og sygdom som et sammenhængende hele.

Umiddelbart virker kvindens ræsonnement logisk. Men de logiske ræsonnementer slår måske ikke altid til?

Vi må også kigge imellem

Der skal også være noget i omgivelserne, der aktiverer “koppene”, som der skal være noget i omgivelserne, der aktiverer vores gener for at de bliver sat i spil.

Vi må derfor også kigge på det, der sker imellem os. Især når sociale dobbeltbindinger går igen. Det kan du høre mere om i videoen “Kan man have en psykisk sygdom og være sund?”, hvor jeg også lægger op til at forstå mistrivsel relationelt.

Hør mere på YouTube.
Er det forkert at tale om psykisk sygdom?

Jeg er klar over, at det kan vække stærke følelser og provokere, når jeg i thumbnailen til videoen skriver ‘psykisk SYG og sund’. Af samme grund var der en mand, der mente, at jeg også skulle have kastet nogle koppe efter mig.

Når jeg ikke nødvendigvis undlader at tale om psykisk sygdom, handler det blandt andet om, at jeg også må bruge det sprog, som de, der taler om psykisk sygdom, anvender. Det handler indirekte om algoritmer. Men jeg mener også at kunne argumentere fagligt med et systemteoretisk afsæt.

Jeg tager naturligvis gerne hensyn til dine følelser, hvis du bliver stødt af ordet ‘syg’. I en personlig samtale ville jeg derfor aldrig tale om psykisk sygdom. Men her på bloggen og min YouTube-kanal undlader jeg det ikke nødvendigvis.

I mit masterspeciale i sundhedsantropologi (MSA) udfordrede jeg både biomedicinsk forståelse af alvorlig mistrivsel og recovery-bevægelsen. Men en kommende video, hvor jeg uddyber mine tanker omkring forståelse og sprogliggørelse af mistrivsel yderligere, kommer formentligt først sidst i marts.

Lad høre fra dig og hør mere

Indtil da hører jeg meget gerne dine tanker om, hvordan vi bedst taler om alvorlig mistrivsel. Vil du høre fra mig, når jeg lægger videoen op, så kan du eventuelt abonnere på min YouTube-kanal ”Mental Økologi | Systemteori i Praksis”.

Foreløbigt er der på kanalen 30 korte videoer, der introducerer systemteori som mental økologi, og som relaterer overordnet til hverdagen. I løbet af foråret vil der komme mere kød og blod på med fokus på samværd. Samvær med ‘d. Værdi og værdighed. Og hvor normalitet og afvigelse således også vil være i fokus (og ja, jeg skriver ‘normalitet og afvigelse’. For der er intet forkert i at afvige fra et statistisk gennemsnit eller sociale konstruktioner af det normale).

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...